Lamper

Belysning til kjøkken i det moderne hjem

Belysning til kjøkken har ikke vært på vår kreative agenda lenge, men med utviklingen av kjøkkenet som sosialt rom er dette endret.

 

Vi nordmenn elsker oppussing, og det finnes enormt mange magasiner, hjemmesider, interiørbutikker, og annet, som fokuserer på hvordan vi kan optimere hjemmene våre. En av de største, og mest betydningsfulle endringene innenfor interiør verdenen de siste tyve årene er betydningen av belysning. Belysning har virkelig fått en revival, en helt ny rolle i forhold til hva det har hatt tidligere, og er blitt et verktøy vi kan bruke til å forme interiøret der vi bor. Ulike rom kan innrettes med ulikt lys, for å oppnå ulike ting.

Belysning til kjøkken er en av de tingene som har fått større og større betydning. Før var kjøkkenet et rom som var gjemt litt bort, bak en lukket dør, og belysning til kjøkken var derfor ikke så utrolig vesentlig for interiøret i hjemmet. Matlagningen, og kvinnen i huset, var gjemt bort bak en lukket dør, og mat spiste egentlig sjelden maten i selve kjøkkenet, men heller i spisestuen hvis man var heldig nok til å ha det. Belysningen der ble dermed en helt annen enn belysning til kjøkken, fordi fokuset på at det skulle være hyggelig der man spiste plutselig kom frem, mens det der man laget mat var fokus på helt andre ting. Belysning til kjøkken skulle være funksjonell, sånn at man hadde nok lys, funksjonelt lys, til å utføre de oppgavene man skulle, men annet enn det hadde man ikke tenkt over det.

Utviklikngen frem til at kjøkkenet blir et sosialt sted å være, der familien samles om både matlagning, bespisning, og sosialt samvær, gjør at belysning til kjøkken også får en ny rolle. Fra å være nesten utelukkende funksjonell og praktisk skulle belysningen plutselig kunne noe mer, og dette, kombinert med nye trender innenfor belysning, har banet veien for en helt ny forståelse av kjøkken som bruksrom, og ikke som noe man gjemmer bort.

I dag, og i det moderne kjøkken, ser vi at belysning til kjøkken blir behandlet som en del av selve interiøret. Belysning til kjøkken kan gjemmes bort for å fremheve rene linjer og flater, eller den kan fremheves for å understreke ulike stilistiske idealer. Bruken av naturlig lys som belysning til kjøkken vinner også frem i det moderne hjem. Naturlig lys er klart det aller beste arbeidslyset, så når man i dag planlegger belysning til kjøkken er det ofte i sammenheng med hvilken type, og hvor mye, naturlig lys som kommer inn i kjøkkenet. Store, åpne rom er populært som kjøkkenrom, og belysning til kjøkken skal innrettes på en måte som gjør at det i hovedsak supplerer det lyset som kommer om dage, med mulighet for å sku ekstra opp for det kunstige lyset når dagslyset ikke er tilstrekkelig til stede. Bruken av spotter i taket, eller downlights, er en av de store utviklingene innenfor belysning, og en ypperlig måte å løse nettopp dette problemet på, nettopp fordi det er en opplagt mulighet i forhold til å manuelt kunne regukere lyset Hvis man velger spotter med dimmer, eller vanlige lamper med dimmer som belysning til kjøkken, kan man hele tiden regulere mengden lys etter det som det faktisk er behov for. Mange innretter også jøkkenets struktur etter hvor det er mest lys i rommet, og legger arbeidsstasjonen i kjøkkenet til der det vanligvis er aller mest naturlig lys. Belysning til kjøkken kan løses på uendelig mabge måter, og det at belysning har blitt er personlig sak er noe ganske nytt, men det henger en ganske logisk forklaring med på det.

I det moderne kjøkkenet ser vi også en utvidet bruk av rommet, og belysning til kjøkken skal også helst avspeilde dette. Når vi ser kjøkkenet som både arbeidsrom, spisestue og sosialt rom blir vi nødt til å tenke på belysning til kjøkken på en helt annen måte. Det gode med denne utviklingen er at vi integrert matlagning, og sosialt samvær med familien i hverdagen vår, på en veldig naturlig og organisk måte. Det at kjøkkenet blir et samlingssted for alle i familien, for å snakke om hvordan dagen har vært, for å lage god, næringsrik mat sammen, hjelpe med leksene, og sitte og drikke et glass vin etter at barna har lagt seg, gjør at familien og kjøkkenet blir ett. Det store fokuset på interiør, og kjøkkenet som et rom med flere nye lag av funksjoner, gjør at det også plutselig kommer mange flere muligheter for belysning til kjøkken på markedet Uansett hvordan man ser på det, kan man nå behandle belysning til kjøkken, som man ville med et hvilket som helst annet oppholdsrom, og man ser på interiør, lys og fuksjon som en samlet enhet. Belysning i kjøkken blir praktisk, dekorativt og personlig. Alt på en gang.

Fra å se på kjøkkenet som noe praktisk, noe som var gjemt bort, til å se på kjøkkenet som et rom der familien er sammen, noe som er sosialt og hyggelig, gjør at rommets status i hjemmet edrer deg fullstendig, og fortjener den samme oppmerksomheten, og tanken som de andre oppholdsrommene i hjemmet gjør. Det blir viktigere og viktigere å uttrykke hvem vi er som personer, hva vår stilistiske preferanser er, og hvilke verdier vi har, og i moderne tid inntar interiør og belysning denne roller tydeligere og tydeligere. Det er derfor de stadig økende mulighetene og utvalget for belysning til kjøkken også kommer på markedet. Fordi man ikke lenger ser belysning til kjøkken som noe kjedelig og praktisk, men som noe som skal tilføre personlighet, i tillegg til å utfylle sin funksjon som arbeidslys.  Utviklingen innenfor belysning til kjøkken sier mye om tiden vi lever i, og de idealene vi forholder oss til i samfunnet rundt oss. Estetikken inntar plutselig en ledende rolle, og belysning til kjøkken blir en del av uttryket til denne utviklingen. Det at vi selv kan velge hvordan vi vil uttrykke oss, også gjennom belysning til kjøkken, understreker bare den friheten vi har til å uttrykke oss enda mer, nettopp fordi kjøkkenet før ikke var et særlig inspirerende rom, men aller mest var fokusert rundt det praktiske. Det er helt klart nye tider!

Standard

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s